Mijn ervaring als bedrijfsarts met mensen die geconfronteerd worden met stress en burn-out heeft mij geleerd dat een aanpak op verschillende domeinen de beste kansen biedt op herstel

 

Hartcoherentietraining

Hartcoherentietraining is een wetenschappelijk onderbouwde methode om via een eenvoudige ademhalingstechniek het hart in een zodanige staat te brengen dat de signalen die het hart naar de hersenen stuurt zorgen voor een evenwicht in het brein en zenuwstelsel.

We weten nu dat het hart eigenlijk meer signalen naar onze hersenen stuurt dan andersom.  Deze signalen hebben belangrijke effecten op onze emoties en ook op hogere hersenfuncties zoals begrip, focus, geheugen en probleemoplossing.

Verschillende hartritmepatronen hebben een effect op ons cognitieve en emotionele functioneren.  Ons hart laat een chaotisch patroon zien als we gestresst zijn of negatieve emoties hebben met als gevolg een verminderd vermogen tot helder denken, geheugenproblemen, rationele beslissingen nemen.  Wanneer het patroon daarentegen coherent is (mooi golvend en meegaand met de ademhaling) worden positieve gevoelens versterkt en is het brein in staat om optimaal te functioneren

Bij langdurige stress raakt het zenuwstelsel uit balans.  Dit kan je merken aan de manier waarop je reageert op situaties, soms wel als een kip zonder kop, aan je verlies aan concentratie, aan je emoties.

Hartcoherentietraining zorgt ervoor dat je brein weer in evenwicht wordt gebracht waardoor je stressbestendiger wordt.                                             

De training bestaat uit een 4 stappenplan.  Tussen twee stappen zit er een periode van twee tot drie weken.

Stap 1: intakegesprek, afnemen van vragenlijst, uitleg over stress en autonoom zenuwstelsel, ademhaling + oefening

Stap 2: overlopen oefening, verder uitleg over het hart, afstellen van persoonlijke ademhalingsfrekwentie, bio-feedback.

Stap 3: Emoties en hormonen, bio-feedback, leren inzetten van postieve emoties tijdens de training

Stap 4: Toepassingen van hartcoherentie: omgaan met negatieve emoties, conflicten, stressituaties,  bio-feedback

Deze training wordt ingebouwd in het coachingstraject maar kan ook als dusdanig gevolgd worden.

Toepassingen van Hartceherentietraining: stressreductie, hoge bloeddruk, burn-out, angst-en paniekaanvallen, migraine, ...

Met het Emwave Pro programma laat ik je tijdens de training zien hoe coherent jouw hart is, zodat je onmiddellijk feedback krijgt over de kwaliteit van je oefening.